آغاز هر مسیر، پر است از انواع پیچ و خمها و اقسام سنگلاخها و گرفتاریها. گذر از این دشواریها ممکن نخواهد بود مگر با داشتن همراهانی هشیار و همدل. از همانها که خواجه در بارهشان گفت: «قطع این مرحله بی همرهی خضر مکن.» ما هم به تأسی از خواجه شیراز، همراهیتان را سرمه دیدگان میکنیم و دلمان را در سرمای زمستان، با پیامها و حمایتهای از سر لطفتان گرم میکنیم.
اگر به تازگی با ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران آشنا شدهاید، با گوش سپردن به این پرونده صوتی میتوانید با پیشینهاش بیشتر آشنا شوید. همچنین میتوانید این پرونده را هم بارگیری کنید تا فهرست مطالب نهمین شماره مانا در اختیارتان قرار گیرد. در ادامه میتوانید عناوین مطالبی را که با تلاش اعضای تحریریه مانا تهیه شده مشاهده کنید.
عناوین این شماره
یادداشت مدیر مسؤول
امیر سرمدی: فعال رسانهای
مجمع عمومی سازمان ملل در سال 2018، چهارم ژانویه سالروز تولد لویی بریل را به عنوان روز جهانی خط بریل انتخاب کرد. لذا به مناسبت این روز، همایشها و جشنوارههای متعددی در کشورهای مختلف برگزار میشود تا ضمن بررسی چالشها و محدودیتهای بریل، امکان رواج این خط در میان نابینایان را افزایش دهند.
علیرغم همهٔ این تلاشها اما، بریل در دنیا رو به افول است. در این یادداشت، قصد دارم ابتدا به سیر تحول خط بریل در دنیا و سپس چرایی گریزان شدن نابینایان از بریل در ایران اشاره کنم.
گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران، بهمن ۱۳۹۹ + فایل صوتی
علیاکبر جمالی مدیر و منصور شادکام، قائممقام انجمن نابینایان ایران
آنچه در ادامه از نظر مخاطبان محترم نشریه مانا میگذرد، نسخه متنی صحبتهای آقایان علیاکبر جمالی و منصور شادکام، مدیرعامل و قائممقام انجمن نابینایان ایران، درباره فعالیتهای انجمن مذکور در طول یک ماه گذشته و مواضع این انجمن در خصوص مسائل روز جامعه نابینایان و معلولین است. شما همچنین علاوه بر نسخه مکتوب، میتوانید پرونده صوتی مربوطه را هم ذیل همین نوشته، بشنوید.
پیشخوان، مروری بر نشریات و پادکستهای انگلیسی زبان ویژه افراد نابینا و کمبینا + فایل صوتی
امید هاشمی: فعال رسانهای
در زمستانی که حالا وارد یکسوم پایانی خودش شده و در حق بسیاری از ما ایرانیها کملطف بوده و از زیباییها و فریبندگیهایش هیچ چیز برایمان رو نکرده مگر سوزِ خشکِ سرما، دلمان را به یک لیوان نوشیدنی داغ خوش میکنیم که روی پیشخوان کنار صفحه کلیدمان میگذاریم و شروع میکنیم به ورق زدن مجلات و وبسایتهای انگلیسیزبان ویژه افراد آسیب دیده بینایی
زندگی: والدین نابینا و حکایتی به نام پوشک
فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان اداره آموزش و پرورش استثنایی استان گیلان
در شماره پیش، مهمان دوستانی شدیم که صاحب فرزند بودند. از آنها خواسته بودیم برایمان بگویند چگونه به فرزند خود شیر، دارو یا غذا میدادند. هرچه باشد، پدران و مادرانی که با ما صحبت میکنند، از افراد نابینا هستند و ابعاد مختلف زندگی نابینایان قابل توجه است. خصوصاً برای کسانی که فرزندشان خواه بینا و خواه نابینا قصد دارد با فردی که نابیناست، ازدواج کند. در این شماره در مورد مراقبتهای بهداشتی از کودکان، با مرضیه، صبا، الهام و پروانه به گفت و گو نشستیم.
نگاهی به آخرین پژوهشهای روانشناسی با رویکردی به آسیب دیدگان بینایی
زهرا همت: کارشناس ارشد روانشناسی و آموزگار سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور
مقاله حاضر مروری است بر پژوهشی که به کوشش بیماتسوکوما و همکاران، زیر نظر انجمن چشمپزشکی، مرکز پژوهشهای بالینی و انجمن نوروسایکولوژی دانشگاه توکیو ژاپن انجام شده است
مروری بر آخرین اخبار پزشکی، سلامت و چشمپزشکی
مجتبی خادمی: کارشناس زبان انگلیسی، بنیانگذار اولین سایت فارسی ویژه نابینایان
در شماره دوم مانا، چند خبر در حوزه چشمپزشکی را به همراه محتوایی که مدرسه هدلی در خصوص بیماری گلوکوم یا آبسیاه در قالب یک پادکست تهیه کرده است، به درخواست مدیر مسئول و سردبیر ماهنامه، برایتان تدارک دیدهام. در این قسمت، ریکی انگر، با دکتر جولیا روزدال، متخصص آبسیاه از مرکز چشمپزشکی دیوک، و اد هینز، مدیر ارشد برنامههای مدرسه هدلی، به گفتگو مینشینند و سؤالات زیادی را که مردم در مورد آبسیاه، عوامل خطرزا، و نحوه درمان این بیماری دارند، مطرح میکنند.
تازههای کتاب گویا: از نویسنده نابینا تا کتابی برای دختر پسرهای عاشق فلسفه
رقیه شفیعی: کتابدار نهاد کتابخانههای عمومی کشور
ابتدا بر خود لازم میدانم از بذل توجه خوانندگان نسبت به شماره قبلی این سلسله نوشتهها تقدیر داشته باشم
و برای آن دسته از کسانی که خواهان دریافت کتب معرفی شده هستند، اعلام کنم که میتوانند از طریق آدرس ایمیل: «rshafieei214@gmail.com» با من در ارتباط باشند تا آنها را برای چگونگی دریافت کتب راهنمایی کنم.
در ادامه با شما خواهم بود با معرفی کتابهایی که به تازگی به آرشیو صوتی کتب افزوده شدهاند.
یادداشت: مراکز مثبت زندگی آرمان یا واقعیت
ابوذر سمیعی: دانشجوی دکتری سیاستگذاری فرهنگی
سازمان بهزیستی به منظور مدیریت بهینه منابع و
افزایش بهرهوری و همچنین ارتقاء کیفی و کمی خدمات این سازمان، در راستای کوچکسازی دولت، سالهاست اقدام به برونسپاری پروندههای مددکاری مددجویان خود کرده و انجام برخی از این امور را به عهده کلینیکهای مددکاری نهاده است. مطالعه مشخصی در خصوص میزان رضایت جامعه هدف سازمان بهزیستی در خصوص این طرح تاکنون منتشر نشده و هیچ اطلاعی در این زمینه وجود ندارد اما به طور کل میتوان گفت اجرای این طرح هم فاصله زیادی با استانداردهای جهانی مددکاری داشته است.
بازیباز: یک بازی ویندوزی برای مشتاقان بازیهای حادثهای + فایل صوتی
علیرضا نصرتی: گیمر نابینا
انتخابمان برای این شماره از سرویس بازی نشریه مانا، یک بازی ویندوزی است؛ بازی «برَنبِل» که اگر اهل بازیهای رایانهای ویژه نابینایان باشید احتمالاً آن را شبیه «اِسکرَمبِل» خواهید یافت.
طنز: وقتی قانون برای حراج فرهنگ چکش میزند
نویسنده: مو لا درزش نمیره
حال که سیاستهای کارآمد و داهیانهٔ مسئولان بهزیستی قرار بر آن گرفته است که مرکز رودکی به سازمان اسناد و کتابخانهٔ ملی واگذار شود, متوجه میشویم که این کار به هیچ وجه بیهوده نبوده و نشانهٔ حکمت و درایت این گرامیان همه چیزدان است. از آغاز هدف این بود که در سراسر کشور برای هر استان و شهر و ده و قریه دهها مرکز نظیر رودکی ساخته شود. بعد از این طرح کلان مسئولان بهزیستی چه اتفاقی افتاد؟
بارگیری پادکستها و نسخههای متنی ماهنامه مانا
تدوین و تهیه تمامی پادکستهای ماهنامه مانا به عهده اشکان آذرماسوله، مجری و تهیه کننده نابینای رادیو بوده است. مانا این ماه با چهار پادکست با شما خواهد بود:
«ویترین»، نام پادکستی است که هر ماه به معرفی بخشهای گوناگون مانا و ارائه خلاصهای خودمانی با درونمایهای طنز از سرویسهای مجله میپردازد. نمونهای از سایر پادکستهای مانا را هم میتوانید در ویترین بشنوید. متن این نسخهی ویترین را شهروز حسینی نوشته و صنم اوشلی هم اجرایش را به عهده داشته است. شما میتوانید ویترین را از اینجا با حجم تقریبی بیست مگابایت دریافت کنید.
«پیشخوان»، پادکستی است که در آن امید هاشمی و امیر سرمدی در فضایی دوستانه به مرور اهم مطالب نشریات، وبسایتها و پادکستهای انگلیسیزبان در حوزه نابینایان میپردازند. پیشخوانِ این ماه ۳۵ دقیقه است. آن را از اینجا بارگیری کنید.
انجمن نابینایان ایران هم هر ماه طی یک گزارش صوتی، مروری میکند بر فعالیتهای این سمنِ ریشهدار و قدیمی در طول یک ماه گذشته. این ماه در این گزارش، صدای «علیاکبر جمالی»، رئیس و «منصور شادکام»، قائممقام انجمن را خواهیم شنید. این بسته صوتی را به طول تقریبی دوازده دقیقه دانلود کنید.
«علیرضا نصرتی»، گیمر شناخته شده نابینا هم درست مثل ماه پیش، یک بازی نابینایی را معرفی کرده و علاقهمندان را با خودش در مسیر انجام این بازی همراه کرده است. اگر اهل بازی هستید، این پادکست را از دست ندهید.
شما میتوانید نسخههای متنی ماهنامه را هم به صورت یکجا بارگیری کنید تا در دستگاههای گوناگون، بدون نیاز به اینترنت بتوانید نوشتهها را مطالعه کنید. نسخه پی دی اف را از اینجا و پرونده ورد را هم از این لینک بارگیری کنید. اگر میخواهید نسخه صوتی ماهنامه را به صورت یکجا داشته باید میتوانید آن را بهصورت فشرده از این لینک دریافت کنید.
توضیح آنکه، به علت مشکلات فنی تهران هاست شرکت میزبانی هاست انجمن نابینایان ایران و عدم پشتیبانی مناسب، مطالب و کلیه فایلهای صوتی و تصویری این پایگاه در حال انتقال به یک سرور مجازی جدید است.
امیدواریم ظرف روزهای آینده، در بستری ایمن و با سرعتی بالاتر در خدمت شما عزیزان باشیم.
نظرات شما را دربارهی دومین شماره مجله مانا ذیل همین نوشته انتظار میکشیم. همچنین برای ارتباط با ما میتوانید از نشانی الکترونیکی ManaMag99 در Gmail هم استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.