نوروزِ فریبنده را پشت سر گذاشتهایم و در اول اردیبهشت ماه جلالی، دختر طبیعت را به نظاره نشستهایم که هر آن با لباسی تازه، دیدهها را به خود میدوزد. همان زیباییهایی که حکیم سخن سعدی را سر ذوق آورده تا برای ما گلستانی از ادب فارسی باقی بگذارد و واژهها را در ذهن و جانِ «بیتا»، شاعر نابینا روح بخشیده تا این چند خط را پیشکش مانا و مخاطبانش کند:
هوا عجیب بوی بهار گرفته است، انگار واژهها برای من و ما گل کردهاند و یخ زمین آب شده است. چلچلهها بازگشتهاند و زمین سبز پوش شده. درختان از خواب زمستانی برخواسته اند و دست قنوت به بارگاه آسمان برآوردهاند. پنجره را باز کن و آرمیدن بلبل در سایه بنفشه و رقص شکوفهها را به تماشا بنشین. دشت انتظارمان را میکشد آنجا که حرفهای زمین افتادهمان دوباره سبز میشوند و دستهای عاشقمان گره در کار سبزهها میاندازند. قرارمان زیر چشمان تو، آنجا که بارانِ شعر نم نم در آسمان فروردین شروع میشود.
به زندگی لبخند بزن، بـهـار ادامهٔ لبخندهای تو خواهد بود…
اگر به تازگی با ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران آشنا شدهاید، با گوش سپردن به این پرونده صوتی میتوانید با پیشینهاش بیشتر آشنا شوید. همچنین میتوانید این پرونده را هم بارگیری کنید تا فهرست مطالب چهارمین شماره مانا در اختیارتان قرار گیرد. در ادامه میتوانید عناوین مطالبی را که با تلاش اعضای تحریریه مانا تهیه شده مشاهده کنید.
عناوین این شماره
یادداشت مدیرمسؤول
امیر سرمدی: فعال رسانهای
از دیماه 99 تا کنون، چهار شماره از ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران (مانا) منتشر شده است. با توجه به تنوع و تکثر دیدگاههای کاربران ذیل شمارههای پیشین این نشریه، لازم میدانم دربارهٔ خط مشی مجله در سال جاری و سرویسهای جدیدی که قرار است به مانا اضافه شود، توضیحاتی ارائه کنم و پاسخگوی سؤالات متعدد شما باشم.
گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران (فروردین ۱۴۰۰) + فایل صوتی
منصور شادکام: قائممقام انجمن نابینایان ایران
مهندس منصور شادکام، قائممقام انجمن نابینایان ایران، گزارشی را از فعالیتها و عملکرد انجمن در طول اولین ماه از ۱۴۰۰ خورشیدی ارائه کرده است که متن این گزارش در ادامه از نظر مخاطبان ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران میگذرد. علاقمندان میتوانند پرونده صوتی این گزارش را با صدای مهندس شادکام، در انتهای همین نوشته بارگیری و گوش کنند.
پیشخان: مروری بر نشریات و پادکستهای انگلیسیزبان ویژه افراد نابینا و کمبینا + فایل صوتی
امید هاشمی: فعال رسانهای
دو هفتهای میشود که تعطیلات نوروزی تمام شده و زندگی روال عادی خودش را دستکم به همان شیوهای که قبل از عید حاکم بود، از سر گرفته است. دانشآموزان، از جمله اقشاری هستند که این آغاز دوباره را با پوست و گوشتشان درک میکنند. چه، روزهای طولانیِ استراحت و خوشی و بازیِ تمام وقت به سر آمده و گاهِ روزهای تکراری مدرسه فرا رسیده است. ما هم در پیشخوان از این ماجرا غافل نشدهایم و سعی کردهایم در آغاز این شماره از پیشخوان، آن گروه از مخاطبانمان را بیش از پیش به یاد حال و هوای درس و مشق و امتحان بیندازیم تا خوش خوشانِ تعطیلات به کلی فراموششان شود که یومالحساب از آنچه میاندیشند به آنها نزدیکتر است.
زندگی: مسیر ناهموار والدین نابینا برای باسواد شدن فرزندان
فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان آموزش و پرورش گیلان
بیدرنگ پای صحبتهای دوستانمان مینشینیم که فرزندانشان را به مدرسه فرستادهاند و برای هر یک از مسائلی که با آن مواجه میشدند، راه حلی خلاقانه اندیشیدهاند. البته در این میان به ماجرای دوستانی هم اشاره شده است که راههای پیچیدهتری را برای حل مسائل خود انتخاب کردهاند. راههایی که در آینده منجر به مشکلات دیگری میشود.
نگاهی به آخرین پژوهشهای حوزه روانشناسی با رویکردی به آسیبدیدگان بینایی
زهرا همت: روانشناس
با توجه به نتایج گوناگون پژوهشهای روانشناسان در زمینه خودپنداره و عزت نفس افراد آسیبدیده بینایی، مرور نظاممند مطالعات منتشر شده سودمند به نظر میرسد. نویسنده برای بررسی این موضوع، در میان مقالات منتشر شده در زمینه عزتنفس و خودپنداره در افراد نابینا و کمبینا به جستجو پرداخته و با جدا کردن مطالعاتی که بر روی افراد در سنین مدرسه انجام شده، پایگاه داده جامعی را ایجاد کرده است و به این دلیل که برخی از کودکان آسیبدیده بینایی در مقایسه با همسالان بینا مدرسه را چند سال دیرتر به پایان میرسانند، سن گروه مورد مطالعه ۵ تا ۲۵ سال در نظر گرفته شده است.
بگو چیست کار: مشاغل از نگاه نابینایان شاغل
هادی نائینیزاده: دانشجوی دکتری مطالعات قرآنی
نشریه مانا، در راستای کمک به یافتن فرصتهای نو برای جویندگان حرفه، قصد دارد طی سلسله مطالبی تحت عنوان «مشاغل»، نقشی کوچک در راستای توانمندسازی افراد نابینا ایفا کند. در هر ماه شغلی مد نظر قرار میگیرد و گفت و گویی با کارشناسان خبرهٔ آن حرفه انجام میگیرد. در این گفت و گوها کوشش میشود از مزایا و موانع مشاغل مورد نظر سخن به میان بیاید. کوشش میشود این گفت و گوها با کسانی باشد که مشکلات موجود بر سر راه متقاضیان کار را لمس کرده باشند و بتوانند آنها را به شکل درستی توصیف کنند تا کسانی که قصد ورود به آن شغل را دارند، دورنمای صحیحی از موقعیت کنونی آن پیش چشم داشته باشند
پزشکی و سلامت: آشنایی با یک اختلال رایج در میان نابینایان مطلق
مجتبی خادمی: مترجم و بنیانگذار اولین وبسایت فارسی ویژه نابینایان
زمان خواب افرادی که از اختلال چرخه خواب و بیداری غیر ۲۴ ساعته رنج میبرند، هر روز کمی بیشتر تغییر میکند. زمان خواب و زمان بیداری آنها هر روز دیرتر و دیرتر میگردد. زمان خواب در طول هفته، گاهی منطبق با ساعت خواب عادی است و گاهی از انطباق خارج میشود.
یادداشت میهمان: نقش سازمانهای مردم نهاد در کیفیت زندگی کاری افراد دارای آسیب بینایی
دکتر روحالله ساعی: مدرس دانشگاه، دبیر کارگروه نابینایان نهاد کتابخانههای عمومی کشور
بهبود کیفیت کاری افراد دارای آسیب بینایی اعم از نابینایان و کمبینایان به دلیل شرایط خاص و متفاوت وضعیت جسمی آنان الزامات و برنامههای خاصی را میطلبد که عمدتاً توسط سازمانها و کارفرمایان مغفول مانده است. این افراد معمولاً در کسب مهارتهای بیشتر، آموزش متناسب، ورود به بازار کار، ترقی شغلی و… با مشکل مواجه میشوند که کیفیت زندگی کاری آنان را تنزل میدهد. در این بین سازمانهای مردم نهاد یا سمنها میتوانند به عنوان واسطهای مناسب میان سازمانها، کارفرمایان و افراد دارای آسیب بینایی، مشکلات و موانع شغلی آنان را شناسایی کرده و در جهت رفع آنها به منظور بهبود کیفیت زندگی کاری این افراد نقش آفرینی کنند.
معرفی دستچینی از جدیدترین کتابهای ضبط شده برای نابینایان
رقیه شفیعی: کتابدار نهاد کتابخانههای عمومی کشور
آنچه در پی میآید، معرفی چند کتاب برای سلایق گوناگون است که در ماههای اخیر در مراکز متعدد ضبط کتاب در کشور به زیور صوت آراسته شدهاند و در اختیار نابینایان اهل مطالعه قرار گرفتهاند.
بازیباز: نجات مرد نابینا از دل دریای طوفانی + فایل صوتی
علیرضا نصرتی: گیمر نابینا
قصه ایافال از این قرار است که یک نفر گویی از یک خواب یا بیهوشی بیدار میشود و خود را در یک محیط کاملاً تاریک مییابد. صدایی که خودش را چیزی شبیه یک روح معرفی میکند، کمکم سعی میکند شرایط را برای مرد جوان توضیح دهد. او برای مرد توضیح میدهد که نابینا شده و در یک کشتی در دل یک دریای طوفانی در یک سلول زندانی شده است. گویا این اتفاق بعد از حمله گروهی به یک روستا که مرد جوان ساکنش بوده رخ داده است…
طنز: چگونگی پذیرایی از جماعت نابینا
نویسنده: یخ نکنی نمکدون
قبل از هر چیز، این مهم است که مهمان شما چندمین بارش است که به خانهٔ شما میآید. اگر اولین بارش است، شاید لازم باشد زمانی که ایشان به مقابل در ساختمان شما میرسد، شما نیز دم در ساختمان رفته، و ایشان را تا مقابل واحد آپارتمان خود راهنمایی کنید. چرا که مورد داشتهایم دوستان نابینا، به جای رفتن به واحد دوستشان، وارد واحدهای همسایه شده و البته انصافاً بعدها که از ایشان پرسیدیم، حسابی هم بهشان خوش گذشته بوده. حالا این که این خوش گذشتن در چه سطح و از چه نوعی بوده دیگر اینجا قابل عنوان کردن نیست.
بارگیری پروندههای صوتی و متنی
اشکان آذرماسوله شهروز حسینی
اگر میانهتان با متنهای بلند شکرآب است یا پیش از تورق این شماره از ماهنامه مانا ترجیح میدهید از چند و چون آن باخبر باشید قاعدتاً چارهای جز گوش سپردن به ویترینِ صوتیِ مانا ندارید. ویترین را گروهِ حسینی، اُوِشلی و آذرماسوله تولید کردهاند و زمانش هم حدود ۲۵ دقیقه است. همین حالا آن را دانلود کنید و اگر خوشتان آمد، با دیگران هم به اشتراکش بگذارید.
اگر میل به شنیدن سایر پادکستها دارید، این شما و این هم گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران، پیشخوان و بازیباز. همچنین اگر خواسته باشید ماهنامه را به صورت یکجا دانلود کنید و بدون نیاز به اینترنت در هر جا و مکانی که تمایل دارید مطالعه کنید میتوانید نسخه پیدیاف را از اینجا و اچتیامال را هم از این لینک دانلود کنید و برای دریافت نسخه صوتی چهارمین شماره ماهنامه مانا به صورت یکجا و در قالب یک فایل فشرده، اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.