این روزها از بام تا شام، هرچه که میخوانیم خبر بد است و انگار قرار نیست فعلاً بوی بهبود از جایی شنیده شود. ما اما در روزهایی که از همه سو اخبار دلآزار بر سرمان آوار شده، از پیشرفت و گشایش برایتان مینویسیم. اخبار جنگ و بیماری و گرانی را همه جا میشود خواند؛ اینجا اما فقط قرار است واژههایی بر صفحهکلیدمان جاری شود که مسیر بهتر زیستن در دنیای نابینایی را برایمان هموار میکند. دفتر این شماره از مانا را با این آرزو میگشاییم که سلامتی، این گرانبهاترین کالای امروز و هر روز، همواره همراهتان باشد و به قول ملکالشعرای بهار، «به شهریور اندر شوی شادخوار».
اگر به تازگی با ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران آشنا شدهاید، با گوش سپردن به این پرونده صوتی میتوانید با پیشینهاش بیشتر آشنا شوید. همچنین میتوانید این پرونده را هم بارگیری کنید تا فهرست مطالب هشتمین شماره مانا در اختیارتان قرار گیرد. در ادامه میتوانید عناوین مطالبی را که با تلاش اعضای تحریریه مانا تهیه شده مشاهده کنید.
عناوین این شماره
یادداشت مدیرمسؤول
امیر سرمدی: فعال رسانهای
با پایان یافتن بازیهای المپیک توکیو، شمارش معکوس برای آغاز بازیهای پارالمپیک آغاز شده است و طرفداران این رویداد بزرگ در انتظار رویارویی ورزشکاران معلول هستند. المپیک توکیو برای ما ایرانیان با کسب 3 طلا، 2 نقره، 2 برنز و مجموع 7 مدال و کسب جایگاه بیستوهفتم به پایان رسید و از نظر عملکرد، رضایت مردم و کارشناسان را برآورده نکرد. حالا ورزشکاران نابینا و کمبینا، جانباز و معلول از دوم شهریورماه، پای به شانزدهمین دوره پارالمپیک میگذارند تا با عملکرد درخشان خود ثابت کنند علیرغم همه محدودیتها میتوانند با سایر ورزشکاران دنیا تن به تن شده و مدالهای خوشرنگی را برای کشورمان به ارمغان آورند.
گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران (مرداد ۱۴۰۰) + پادکست
مهندس منصور شادکام: قائممقام انجمن نابینایان ایران
این نوشته، با هدف آشنایی مخاطبان مانا با ریز فعالیتهای انجمن نابینایان ایران در ماه مرداد ۱۴۰۰ تنظیم شده است. گزارش توسط مهندس منصور شادکام، قائممقام انجمن ارائه شده و علاقمندان میتوانند افزون بر نسخه حاضر، آن را به صورت صوتی هم با صدای منصور شادکام، ذیل همین صفحه اجرا یا بارگیری کنند.
پیشخوان: مروری بر مطالب نشریات انگلیسیزبان ویژه آسیب دیدگان بینایی + پادکست
امید هاشمی: فعال رسانهای
این ماه در پیشخوان مثل همیشه چهار نشریه انگلیسی زبان را که در طول یک ماه گذشته جذابترینِ مطالب را منتشر کرده بودند بررسی کردهایم. این بار اول به سراغ «آیْز آن ساکْسِس» رفتهایم که این ماه خودش به تنهایی میتوانست بار تنوع یک شماره از پیشخوان را به دوش بکشد. در ادامه، سری به «فْریدِم سایِنتیفیک» و «بْلایْند بارْگِیْنْز» زدیم و با مؤسسهای که با چاپ سهبعدی، دنیا را برای نابینایان قابل لمس میکند، آشنا شدیم.
زندگی: اندر حکایت مسافرت کردن نابینایان
فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان آموزش و پرورش استثنایی گیلان
سفر برای همه ما انسانها، چه افراد بینا و چه افراد نابینا جذابیتهای خاص خود را دارد. جذابیتهایی که سبب میشود ما، تجربه کنیم، بیاموزیم و لذت ببریم. در این شماره، محسن، علی و پروانه برایمان از تجربیات ارزشمند خود و تکنیکهایی میگویند که بهتر است افراد نابینا آنها را بدانند و به خاطر بسپارند. باشد که یادآوری آنها سبب شود راحتتر سفر کنیم.
نگاهی به آخرین پژوهشهای روانشناسی با رویکردی به آسیب دیدگان بینایی
زهرا همت: روانشناس و آموزگار اداره آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران
فقدان بینایی بر تمام جنبههای زندگی افراد تأثیر میگذارد و با کاهش تواناییهای عملکردی افراد، شکست، انزوای اجتماعی و افت کیفیت زندگی مرتبط است. همچنین مطالعات اخیر، هشدار میدهند که فقدان بینایی، سلامت روانی را به مخاطره میاندازد. مطالعات زمینهیابی، نشاندهنده ارتباط بین آسیب بینایی و افسردگی هستند. عموماً افراد آسیبدیده بینایی ۲ تا ۳ برابر سایرین، در خطر افسردگی هستند.
پزشکی و سلامت: مراقب چشمهایتان باشید
مجتبی خادمی: مترجم و بنیانگذار اولین وبسایت فارسی ویژه آسیب دیدگان بینایی
این ماه توصیههای مراقبتی مفیدی در خصوص چشمها از سردبیر به دستم رسید و قبل از ترجمه دو سه مرتبه مطالعهاش کردم تا حواسم باشد هم خودم رعایت کنم و هم به دوستانم بگویم رعایت کنند. در بخش اول برخی از توصیههای محافظت از چشم را مطالعه میکنیم و در بخش دوم این ستون میخواهیم ببینیم چرا نباید چشمهایمان را در معرض آفتاب قرار دهیم.
یادداشت: مهمترین مشکل ورزش نابینایان: عدم مدیریت واحد
ابراهیم کربلایی: کارشناس ورزش نابینایان و دبیر بازنشسته آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران
بحث امروز ما مسیر موفقیت در رشتههای ورزشی و نقشهای موثر در آن، در تبدیل شدن یک فرد آسیبدیده بینایی به ورزشکار حرفه ای در حد بینالمللی است.
اگر مجموعه دلایل موفقیت، رسیدن به اوج و برتر شدن را به دو بخش کلی ظاهری (مادی) و درونی (معنوی) تقسیم کنیم؛ خواهیم یافت که هر بخش، خود دارای زیرمجموعه عوامل متعددی است که برآیند نهایی آنها مقدار و درصد موفقیت و پیروزی را نشان می دهد.
بگو چیست کار: خیر و شر خبر: بررسی شغل خبرنگاری + پادکست
میرهادی نائینیزاده: دانشجوی دکتری پژوهشهای قرآنی
در کشور ما، روز ۱۷ مرداد را روز خبرنگار نامیدهاند. به همین مناسبت ستون مشاغل مرداد را به این شغل جذاب اختصاص میدهیم.
دو میهمان گرامی در برنامه امروز حضور خواهند داشت:
مجید سرایی، دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم ارتباطات و خبرنگار ۱۵ ساله روزنامه ایران سپید،
امید هاشمی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زبانشناسی و خبرنگار ۸ ساله همان نشریه.
یادداشت میهمان: تجارب برگزاری پاراتور برای نابینایان
بهرام خلفی: راهنمای جهانگردی
ازسال ۱۳۸۶ سفربا نابینایان را شروع کرده و به همه آشنایان، اعلام کردم که تصمیم دارم تا با روشی کاملا نوین و علمی و مطابق با استاندارد گردشگری نابینایان را وارد دنیای سفر و گردش کنم؛ اما برخلاف انتظارم و با تأسف، حتی نزدیکترین اعضای خانوادهام نیز یک پیام مشترک داشتند: (اونها که چیزی نمیبینند). افسوس و اندوه از این بینش ظاهربینانه، مرا مصممتر کرد تا با بضاعت اندک برای این افراد که به باور من جزو آسیبپذیرترین انسانهای جامعه هستند، در زمینه گردشگری کاری کنم.
معرفی جدیدترین کتابهای ضبط شده در مراکز کتابخانهای ویژه نابینایان
رقیه شفیعی: کتابدار بخش نابینایان نهاد کتابخانههای عمومی کشور
فهرستی از جدیدترین کتابهای ضبط شده در مراکز کتابخانهای ویژه آسیب دیدگان بینایی به همراه معرفی اجمالی از هر یک از کتب در اختیارتان قرار گرفته است. این شماره، با معرفی یک مجموعه شعر به قلم یک شاعر نابینا آغاز شده است.
باران خون در بازیباز + پادکست
علیرضا نصرتی: گیمر نابینا
از بام تا شام، کم خبر کشت و کشتار و مرگ و خونریزی میشنویم و میخوانیم، علیرضای بازیباز هم این میان برای این شماره از مانا یک بازی با محوریت تیراندازی و کشتار را برایمان به ارمغان آورده است. او این بار یک بازی در سبک «تیراندازی اولشخص» [1]یا افپیاس (FPS) را برای معرفی به مخاطبان بازیدوست مانا برگزیده است.
به قلم شما: مواجهه با کودکی که خط بریل را برعکس یاد گرفته بود
نویسنده: بیتا
صبح یکی از روزهای آذرماه بود. لباس پوشیدم و حاضر شدم که برم سرکار. چند سال هست که در یکی از کتابخونههای دیجیتال گویای نابینایان به عنوان مربی مشغول فعالیت هستم و حدود سیزده سال هست که خط بریل رو به نابینایان متقاضی و جامانده از تحصیل بنا به دلایل نبود امکانات و … آموزش میدم. آخه استان خراسان جنوبی یکی از استانهای محروم ایرانزمینه و تا دلتون بخواد نابینایان و سایر معلولین از جهات مختلف مسیر پیشرفتشون ناهمواره و کلی موانع سر راهشون قرار داره، ماجرایی که میخوام براتون بگم یک واقعیت تلخ و تأسف برانگیزه که بعد از خوندنش …
طنز: اندر حکایات دکتر رفتن ما
نویسنده: یخ نکنی نمکدون
در هفتهی پیش رو، ما روز پزشک را در پیش رو خواهیم داشت. به همین مناسبت، ما تصمیم گرفتیم تا هم سری به یکی از آشنایان دورمان که پزشک هست بزنیم و هم تا آنجا میرویم، یک معاینه هم بشویم. از این رو، با همراهی یکی از دوستانمان به یک قنادی رفته و یک جعبه شیرینی که پولش از پول ویزیت دکترمان هم بیشتر شد و ما را حسابی دچار مشکل روحی کرد خریداری کردیم و راهی مطب ایشان شدیم.
بارگیری تمامی پروندههای متنی و صوتی
این ماه هم مثل همیشه چهار برنامه صوتی در مانا برای شما تدارک دیده شده است. گزارش صوتی عملکرد انجمن را که با صدای مهندس منصور شادکام، قائممقام انجمن ضبط شده، از اینجا دریافت کنید. پیشخوان را هم به میزبانی امیر سرمدی و امید هاشمی از اینجا بشنوید. در پیشخوان، هاشمی، نشریات انگلیسیزبان ویژه آسیب دیدگان بینایی را مرور کرده است. بازیباز را هم از این طریق دریافت کنید. علیرضا نصرتی، گیمر نابینا، یک بازی ویندوزی را معرفی کرده است. زحمت تدوین سه پرونده بالا به دوش
اشکان آذرماسوله
بوده است. میرهادی نائینیزاده هم در پادکست اشتغال، شغل خبرنگاری را برای مخاطبان نابینا واکاوی کرده است. آن را هم به کمک این لینک بارگیری کنید.
ما نسخههای مختلفی از مانا را تهیه کردهایم که شما میتوانید متناسب نیاز یا سلیقهتان، هر یک را برای بارگیری انتخاب کنید تا بتوانید مانا را یکجا در اختیار داشته باشید و بدون نیاز به اینترنت، مطالب این شماره را مطالعه کنید. اگر با نسخه صوتی راحتتر باشید میتوانید مجموعه مطالب این شماره را در قالب یک پرونده فشرده (ZIP) از اینجا دانلود کنید. همچنین اگر نسخه متنی را میپسندید، این شماره از مانا را به شکل پیدیاف از اینجا و به صورت اچتیامال هم از این لینک بارگیری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.