چند ساعت بیشتر نمانده تا شلیک توپها. توپهایی که این بار نه به قصد ویرانی و کشتار، که برای رساندن صدای امید و طراوت و زندگیِ دوباره زمین به گوش آنها که در اقصای این خاک به انتظار نشستهاند شلیک میشود. بی که بخواهیم منکر تلخیهای رفته بر ایرانیان در طول سال گذشته شویم و دشواریهای افزاینده زندگی را کتمان کنیم، آخرین نوروز قرن را به جشن مینشینیم و از فرصت نو شدن طبیعت برای تجدید قوا و گرفتنِ جانی دوباره بهره میگیریم. چیرگی بر شر و تباهی و سیاهی و تاریکی را از نوروز باستانی فرا میگیریم و با حالی که به احسنالحال تحویلش میکنیم، به پیکار بدیها میرویم.
تحریریه مانا، باز آمدنِ نوروز باستانی را به همراهانش شادباش میگوید و فرا رسیدن نخستین نوروزگانِ حیاتش را به فال نیک میگیرد و با شوقی که دمیدن بهار در روحش دمیده، به استقبال روزهای خوب میشتابد. شما هم در آن بکوشید که فرصت بهاری شدن را از کف ندهید که شاعر چه خوب گفته: «ای دریغ از ما اگر کامی نگیریم از بهار».
اگر به تازگی با ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران آشنا شدهاید، با گوش سپردن به این پرونده صوتی میتوانید با پیشینهاش بیشتر آشنا شوید. همچنین میتوانید این پرونده را هم بارگیری کنید تا فهرست مطالب سومین شماره مانا در اختیارتان قرار گیرد. در ادامه میتوانید عناوین مطالبی را که با تلاش اعضای تحریریه مانا تهیه شده مشاهده کنید.
عناوین این شماره
یادداشت مدیرمسؤول
امیر سرمدی: فعال رسانهای
نمایشگاه تجهیزات توانبخشی معلولان سیاسیوان (CSUN) آمریکا امسال هم پرشور و به علت شیوع کرونا به صورت آنلاین برگزار شد. باید از کرونا ممنون باشیم که با همه گرفتاریهایی که برایمان درست کرده در موقعیتهایی امتیازاتی را هم برایمان به وجود آورده است. یکی از این امتیازات، برخط شدن بعضی رویدادهای مهم است که همه ساله گوشه گوشه دنیا برگزار میشده و برای ما حکم خرمای نخیل را داشته. چه، حالا توانستهایم به مدد آنلاین برگزار شدن این رویدادها، ما هم بهرهای از آنها ببریم.
مشروح عملکرد انجمن در اسفند ۱۳۹۹ + فایل صوتی
علیاکبر جمالی مدیرعامل و منصور شادکام، قائممقام انجمن نابینایان ایران
آنچه از نظر مخاطبان ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران میگذرد، شرح فعالیتها و اقدامات انجمن نابینایان ایران در طول یک ماه گذشته است. این گزارش را مهندس منصور شادکام، قائممقام و علیاکبر جمالی، مدیرعامل این انجمن ارائه کردهاند. علاوه بر این نوشته، شما میتوانید موارد مطروحه را در قالب دو پرونده صوتی شانزده و پنج دقیقهای با صدای مهندس شادکام و جناب جمالی هم بشنوید.
پیشخان، مروری بر نشریات و پادکستهای انگلیسی زبان ویژه افراد نابینا و کمبینا + فایل صوتی
امید هاشمی: فعال رسانهای
اگر بنا باشد پیشخوانِ این شماره را هم به سیاق ماه قبل آغاز کنیم، لاجرم باید از رفیق یوتیوبرمان جناب سامی سراغی بگیریم. «سَم سیوی»، [1]صاحب و گرداننده کانال یوتیوبی «زندگی نابینایی»، [2]در طول یک ماه گذشته حسابی پر کار بوده و سه چهار ویدئوی مفید ضبط و منتشر کرده است. او در طول ماه گذشته به اپلیکیشن مسیریابی «ویواک» [3]و بهروزرسانی تازهای که برایش منتشر شده پرداخته؛ ویدئویی برای معرفی یک اپلیکیشن اندرویدی ضبط کرده که به نابینایان کمک میکند سینی حاوی ظروف لبالب از مایعات را به سلامت به مقصد برسانند؛ یک ویدئوی پانزده دقیقهای هم با این مضمون تولید کرده که کاربران کمبینا، بهتر است چه تغییراتی بر روی مرورگرها اعمال کنند تا تجربه بهتری از این نرمافزارها داشته باشند و سر آخر هم در قالب یک ویدئوی ۲۳ دقیقهای، یک درشتنمای جالب و پر امکانات را معرفی کرده است.
عیدانه: دیدار نوروزی با دخترک اطلسپوشِ پامیر (قسمت اول) + فایل صوتی
مجید سرایی: روزنامهنگار
در این شماره به مناسبت نوروز، با شما در یک سفر جذاب و هیجانانگیز همراه شدهایم. مجید سرایی، در روزگاری که هنوز کسی نام کرونا را نمیدانست و فقط سرما خوردهها، آن هم آنهاییشان که زیادی مبادی اصول بودند ماسک میزدند، سفری داشته به تاجیکستانِ زیبا و دوست داشتنی. آنطور که در میان بسیاری از ما نابینایان مرسوم است، به جای مشغول کردن خودش با چک چکِ صدای شاتر دوربینهای همسفران، دستگاه ضبط صدایش را روشن کرده و هر جا که ممکن بوده، از زیباییهای سفر به رسم یادگار برای خودش ضبط کرده و حاصل را در یک مستند سریالیِ چهار قسمتی برای ماهنامه مانا تنظیم کرده است. حالا که خانهنشین شدهایم و اگر کرونا هم نبود، زورِ اندک ریال در مقابل ارزهای خارجی امکان عبور از هیچ مرزی را به ما نمیداد، بد نیست با این مستند همراه شویم تا حکایت وصفالعیش، نصفالعیش را برای خودمان معنا کنیم.
زندگی: تجربیات والدین نابینا از ورود به دنیای خردسالان
فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان آموزش و پرورش استثنایی استان گیلان
در این شماره به افزایش تواناییهای کودکان در دوره پیش از دبستان پرداختهایم. از جمله: ارتباط با هم سالان، شناخت طبیعت، بازیها و داستانها.
همراه میشویم با پدران و مادرانی که با قدرت تفکر و تدبیر محدودیتهایی را که نابینایی برایشان ایجاد کرده است،کنار زدهاند
نگاهی به آخرین پژوهشهای روانشناسی با رویکردی به آسیب دیدگان بینایی
زهرا همت: کارشناس ارشد روانشناسی و آموزگار سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور
با توجه به آثاری که نقص بینایی بر زندگی روزمره بر جای میگذارد و محدودیتهایی که برای افراد ایجاد میکند، محققان حدس میزنند که آسیب بینایی، بر سلامت روانی افراد تأثیر منفی میگذارد. اصطلاح سلامت روانی (PWB) به شرایط روانی افراد از جمله: نداشتن اختلال روانی، هیجانات مثبت بالا و هیجانات منفی پایین، احساس پذیرش خود و رضایتمندی شخصی و رضایت از زندگی، اشاره دارد.
دیدار نوروزی با دخترک اطلس پوش پامیر (بخش دوم) + فایل صوتی
مجید سرایی: روزنامهنگار
چنانکه در قسمت نخست اشاره شد، تاجیکستان با نام رودکی، شاعر بزرگ سبک خراسانی پیوندی ناگسستنی دارد. خاصه این پیوند را در گفت و گو با تاجیکان به روشنی میتوان دریافت. تاجیکان بر آنند که رودکی، «اساس گذار» شعر فارسیست. نکتهای که تاریخ نویسان ادبیات هم بر آن تأکید دارند.
آرامگاه رودکی در «پنج رود»، نزدیک به شهر «پنج کنت» قرار دارد و اهالی شهر «پنج کنت» آرامگاه شاعر بزرگ فارسی را همچون نگینی دربر گرفتهاند.
تازههای چشمپزشکی و پرسش و پاسخی درباره بیماریهای شبکیه
مجتبی خادمی: کارشناس زبان انگلیسی، بنیانگذار اولین سایت فارسی ویژه نابینایان
در شماره سوم مانا، دو خبر در حوزه چشمپزشکی را به همراه محتوایی که مدرسه هدلی در خصوص بیماریهای شبکیه در قالب یک پادکست تهیه کرده است، برایتان تدارک دیدهام.
ابتدا سری بزنیم به اسپوتنیک و خبر ایجاد بینایی مصنوعی برای نابینایان از طریق کاشت شبکیه که در روزنامه نوآوران ترجمه شده و به چاپ رسیده است.
یادداشت: تراژدی بیپایان
ابوذر سمیعی: دانشجوی دکتری سیاستگذاری فرهنگی
پیشنهاد ممنوعیت آزمایشهای ژنتیک و غربالگری در دوران بارداری توسط مجلس شورای اسلامی، مباحث جنجالی و چالشبرانگیزی در این خصوص به راه انداخته و موضوع تولد کودکان دارای معلولیت را دوباره به صدر گفتگوها آورده است. اینکه این طرح چه میزان سیاسی بوده یا چقدر میتواند در هدف غائی آن یعنی افزایش فرزند آوری تأثیر مثبت داشته باشد سوالی اساسی است اما موضوع این نوشته نیست. آنچه در این یادداشت قصد بررسی آن میرود، شق دوم موضوع، یعنی احتمال افزایش تولد کودکان دارای معلولیت و پیامدهای آن است.
یادداشت میهمان
از این ماه بنا داریم نظرات کارشناسان و صاحبنظران حوزه معلولین را در قالب یادداشتهایی که با عنوان «یادداشت میهمان» منتشر خواهد شد، در اختیار مخاطبان مانا بگذاریم. ذکر این نکته ضروری است که مانا، این یادداشتها را بدون هیچ گونه دخل و تصرف ویرایشی یا محتوایی منتشر میکند.
در این شماره، مانا میزبان دو یادداشت است: نوشتهای با نام «آب مروارید و آب چشم»، به کوشش جناب آقای محمد نوری، مدیرعامل دفتر فرهنگ معلولین و یادداشت دیگری با عنوان: آبله، بیماری حاد ویروسی و علت نابینایی و کمبینایی به قلم جناب آقای علی نوری، (نویسنده و پژوهشگر حوزه معلولیت.
دیدار نوروزی با دخترک اطلس پوش پامیر (بخش سوم) + فایل صوتی
مجید سرایی: روزنامهنگار
یکی دیگر از جاذبههای شهر خجند، کاخ ارباب است که برای تاجیکان دارای جایگاه ویژه ایست. در این کاخ بود که شانزدهمین شورای عالی تاجیکستان برگزار شد و امام علی رحمان، رئیس جمهوری کنونی این کشور، بعنوان رئیس شورای عالی انتخاب شد.
از ویژگیهای این عمارت، وجود یک موزهٔ نفیس است.
اساساً تاجیکستان را باید کشور موزههای آسیا نامید؛ چرا که در شهرهای مهم این سرزمین، موزههای مهم و متعددی میبینیم. خود تاجیکان موزه را «آثار خانه» می گویند.
حکایت دختر جوان نابینا و گیاهان دارویی و یازده کتاب دیگر در تازههای کتاب
رقیه شفیعی: کتابدار نهاد کتابخانههای عمومی کشور
من رقیه شفیعی این بار با معرفی دوازده کتاب در خدمت شما خوبان خواهم بود. پس این شما و این هم کتابهای ارائه شده در اسفندماه.
جادوی اصوات در بازی اندرویدی آدیو ویزاردز + فایل صوتی
علیرضا نصرتی: گیمر نابینا
بازیهای اندرویدی بالاخص آنها که برای نابینایان و به صورت صوتی طراحی شدهاند، قرار نیست خیلی داستان پیچیدهای داشته باشند. هدف بیشتر این است که کاربر مدتی در دریای اصوات غوطهای بخورد و کمی هم عکسالعملهای سریعش را در هنگام کار با صفحات لمسی به رخِ خودش یا شاید کمی هم بقیه کاربران بکشد. این، حکایتی است که در باره بازی اندرویدی این شماره از مجموعه پستهای «بازیباز» هم صدق میکند
طنز: چرا افزایش مستمری به صلاحمان نیست
نویسنده: یخ نکنی نمکدون
در این مطلب، قصد داریم با یک نگاه موشکافانه و کارشناسی شده، به یکی از مهمترین مسائل این روزهای معلولین بپردازیم و آن مسأله ی مهم، چیزی نیست جز امر مهم و حیاتی مستمری. اصلاً اگر معلولی در کشور ما مستمری نگیرد، انگار مستمری نگرفته است. همیشه که نباید تمثیل درست و حسابی داشته باشیم. آنقدر این امر فاجعه بار است که هیچ نمونه ی مشابهی برایش نیافتم.
دیدار نوروزی با دخترک اطلس پوش پامیر (بخش پایانی) + فایل صوتی
مجید سرایی: روزنامهنگار
شهر دوشنبه که در دوران استیلای شوروی کمونیستی به آن «استالین آباد» میگفتند، پایتخت تاجیکستان است. ظاهراً حدود ۸۰ سال پیش، بافت این شهر روستایی بوده و بازارهای محلی متعددی برپا میشد. به همین علت نام دوشنبه را که روز برپایی بازار بزرگ بود، به این روستا اطلاق کردند. بعدها به علت نقش تجاری مهمی که «دوشنبه» داشت، این روستای به شهر تغییر یافته را بعنوان پایتخت و مرکز تاجیکستان در نظر گرفتند.
بارگیری پروندههای صوتی و نسخههای متنی ماهنامه مانا
اشکان آذرماسوله شهروز حسینی
صنم اوشلی
در این شماره هم مثل ماه پیش، تهیه ویترینِ مانا به عهده تیمِ آذرماسوله، حسینی و اوشلی بوده است. اشکان وظیفه تدوین و تهیه را به عهده داشته، حسینی متن را نوشته و اجرا را هم اوشلی عهدهدار بوده است. ویترین را از اینجا بشنوید و اگر خوشتان آمد برای دیگران هم ارسال کنید.
اگر شنونده پادکست پیشخوان هستید میتوانید آن را از اینجا دانلود کنید. این بار پیشخوان ۶۷ دقیقه از کار در آمده است. این هم صحبتهای علیاکبر جمالی و منصور شادکام، مدیر و قائممقام انجمن نابینایان ایران است که چنانچه فعالیتهای این انجمن را پیگیری میکنید، میتوانید دانلود کنید. بازیبازِ علیرضا را هم از این لینک دریافت کنید. سفرنامه صوتی مجید سرایی به تاجیکستان را هم به ترتیب دانلود کنید که شنیدنش خالی از جذابیت نخواهد بود: قسمت اول، قسمت دوم، قسمت سوم و قسمت چهارم.
اگر مایل هستید فایل متنی ماهنامه مانا را یکجا در اختیار داشته باشید میتوانید آن را به صورت پیدیاف از اینجا و اچتیامال از این لینک بارگیری کنید. همچنین میتوانید برای دریافت نسخه صوتی سومین شماره ماهنامه مانا به صورت یکجا و در قالب یک فایل فشرده، اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.